Επικαιρότητα

Επίδομα 200 ευρώ τον μήνα στους μακροχρόνια ανέργους – Πώς θα χορηγείται

OAED

Τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους αποσαφηνίζει ο ΟΑΕΔ. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 200 ευρώ, τον μήνα και χορηγείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων του ΟΑΕΔ είναι όλοι οι άνεργοι -Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με την βασική προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, δηλαδή, έχουν καταβάλει εισφορές για αυτή την επιδότηση.

Το ύψος του επιδόματος των 200 ευρώ χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης των 360 ευρώ και για μέγιστο χρονικό διάστημα τους 12 μήνες.

Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται. Δεν εντάσσονται στους δικαιούχους οι άνεργοι εκείνοι για τους οποίους η εγκριτική απόφαση του ΟΑΕΔ  για την  χορήγηση της τακτικής επιδότησης της ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι οι ακόλουθες:

  1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
  2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
  3. Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
  4. Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και επίσης θα πρέπει να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τα κριτήρια

Για τη λήψη του επιδόματος υπάρχουν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του μακροχρόνια ανέργου, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, δηλαδή αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προ-προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος φορολογικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. (Παράδειγμα: Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το έτος 2018, οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν Εκκαθαριστικό Σημείωμα έτους 2016).

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος). Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

Advertisements

Κατηγορίες:Επικαιρότητα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s