Επικαιρότητα

Με παράνομες κρατήσεις βγάζει πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ

BBNJTaX

Αποκαλύπτουμε σήμερα τον νέο, αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2018. Τα στοιχεία εμφανίζουν μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που παρουσιάζει -διαπραγματευτικά- η κυβέρνηση προς τους δανειστές στο εξωτερικό και -ως πολιτικό αφήγημα- προς τους Ελληνες συνταξιούχους στο εσωτερικό: αντί να σώσει αυτούς και τις συντάξεις τους με υπερόπλο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, όπως διατείνεται, χρησιμοποιεί τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ για εσωτερική κατανάλωση και για την πολιτική της επιβίωση, ώστε να προετοιμάσει ηρωική έξοδο ή και να μεταθέσει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις της στους επόμενους, αν διαπιστώσει ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου ο ΕΦΚΑ προέβη για δέκατη φορά φέτος σε τροποποίηση του προϋπολογισμού του. Τα νέα στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως επιδέχονται πολλαπλή ερμηνεία-ανάλυση, καθώς δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι:
■ Το δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για φέτος προβλέπεται να φτάσει (με τα έως τώρα δεδομένα) στα 586 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα αυτό είναι τα μισά ή και λιγότερα από το περίπου 1 δισ. που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για φέτος (αντί μισό δισ. που ήταν το 2017 και έναντι 3,3 δισ. που πρέπει να φτάσει το 2019) ή τα σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, που λένε στο υπουργείο Εργασίας ότι θα φτάσει τελικά φέτος αν ο ΕΦΚΑ πάρει και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ (τον κουμπαρά που επιτρέπεται να σπάει μόνο για έκτακτες ανάγκες καταβολής συντάξεων και όχι για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ).
■ Για να προκύψει πλεόνασμα 586 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών δίνει συνεχώς έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ, συνολικού ύψους 517 εκατ. ευρώ έως τώρα. Χωρίς έκτακτη επιχορήγηση, πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει. Με απόφαση Τσακαλώτου τον Αύγουστο ο ΕΦΚΑ έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 200 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς συντάξεις. Τα πέρασε όλα στο πλεόνασμα που το αναθεώρησε αυτομάτως από 386.310.000 σε 586.310.000 ευρώ. Και νωρίτερα, για να εμφανίζει πλεόνασμα 386.310.000 ευρώ, είχε λάβει άλλη έκτακτη επιχορήγηση 317 εκατ. ευρώ.
■ Κλειδί για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, εκτός των ενέσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι και ότι δεν εκδίδονται συντάξεις. Ενώ δηλαδή γράφτηκαν ως έσοδα του ΕΦΚΑ τα 200 εκατ. ευρώ από έκτακτη επιχορήγηση για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο ΕΦΚΑ αφαιρεί ταυτόχρονα και άλλα 131.665.000 ευρώ από τα έξοδά του για συντάξεις που προϋπολόγιζε να πληρώσει το 2018 (31 εκατ. για συντάξεις γήρατος Δημοσίου, 41 εκατ. για συντάξεις πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ.), για τον απλούστατο λόγο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2018 δεν έβγαιναν καν συντάξεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή από άλλα Ταμεία (ελλείψει λογισμικού κ.λπ.), οι οποίες, αν καταβάλλονταν κανονικά, θα βάραιναν τον Προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Ετσι με μόλις 200 εκατ. ευρώ, η ψαλίδα ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες ανοίγει ακόμα περισσότερο υπέρ των εσόδων και το πλεόνασμα διευρύνεται λογιστικά κατά 333 εκατ. ευρώ (200 + 133 εκατ.)!

■ Εκτός από το πετσόκομμα των νέων συντάξεων ή τις παράνομες ασφαλιστικές κρατήσεις στους εν ενεργεία, και οι παλιοί συνταξιούχοι «επιδοτούν» τον ΕΦΚΑ με παράνομες κρατήσεις δισεκατομμυρίων, για να έχει πλεόνασμα που η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να τους σώσει από περικοπές! Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, έσοδα έως 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα συνολικά 41 δισ. ευρώ που θα εισπράξει φέτος το Ταμείο προέρχονται από κρατήσεις σε παλιές συντάξεις με βάση νόμους (4051 και 4093 του 2012) οι οποίοι από το 2015 και προ ΕΦΚΑ ήδη έχουν κριθεί παράνομοι με τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287 – 2290/2015). Μέχρι τον Αύγουστο μάλιστα ο ΕΦΚΑ είχε εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ από τέτοιες κρατήσεις, καθώς από αυτές γλιτώνουν μόνο όσοι προσφεύγουν δικαστικώς, ενώ για τους υπόλοιπους συνεχίζονται!
Πάση θυσία πλεόνασμα
Αν και φαίνεται ότι τα κάνει όλα «για καλό σκοπό» (αναζητώντας επιχείρημα για να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά στους παλιούς συνταξιούχους από 1/1/2019), η κυβέρνηση προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στους συνταξιούχους, κρίνοντας (εξ ιδίων προφανώς) ότι ενδιαφέρονται και εκείνοι μόνο για το σήμερα και όχι για το αύριο των συντάξεων.
Θύματα της τακτικής αυτής δεν πέφτουν όμως οι ξένοι δανειστές -που γνωρίζουν ακόμα κι αν κάνουν τα στραβά μάτια επειδή τους βολεύει το «success story» για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη-, αλλά αποκλειστικά και μόνο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι, όπως πλήρωσαν ακριβά τις υποσχέσεις για 13η και 14η σύνταξη, μπορεί να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι και με χειρότερες περικοπές από το 2019 και μετά, έστω κι αν δεν τις εφαρμόσει έως τότε η σημερινή κυβέρνηση.
Στον πανικό του μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας επιτέθηκε ακόμα και κατά της ηγεσίας του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (που μόνο στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να τη «χρεώσει» η κυβέρνηση) επειδή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως ο ΕΦΚΑ δεν καταβάλλει τις συντάξεις, για να δημιουργεί το υπερπλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση στους δανειστές.
«Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς», υποστηρίζει επικαλούμενο την τρόικα το υπουργείο Εργασίας, καταλήγοντας ότι «είναι, λοιπόν, απορίας άξιον να αμφισβητούν αυτό το αποτέλεσμα εκείνοι που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται».
Επιμένει μάλιστα ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν μειωθεί σε μόλις 43.520 (μέχρι 31/8/2018). Ωστόσο στην έκθεσή του τον Αύγουστο το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, που στηρίχτηκε και σε μη δημοσιευμένα στοιχεία που του παρείχαν αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε ότι «οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν σε 53.776 το τέλος Ιουνίου 2018 (εκτιμώμενη δαπάνη 208 εκατ. ευρώ)». Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, αυτά τα 200 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Αύγουστο ο ΕΦΚΑ ήταν και τα τελευταία, αφού κάλυψε πλήρως πλέον τις ανάγκες για όλες τις εκκρεμείς συντάξεις (208 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο) και δεν δικαιολογείται να του δοθεί ξανά άλλη «έκτακτη επιχορήγηση για εκκρεμείς συντάξεις» για να αυξήσει περαιτέρω το πλεόνασμά του έως το 1-1,4 δισ. ευρώ.
Ολοι χαμένοι
Κερδισμένοι από το «ματωμένο πλεόνασμα» δεν υπάρχουν, εκτός από την κυβέρνηση που το επικαλείται! Εργαζόμενοι που πληρώνουν ακόμα διπλές και τριπλές εισφορές για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ (με λάθος στοιχεία ή και εντελώς παράνομα από το 2017), νέοι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται ή να μην εκδίδονται καν, αλλά ακόμα και οι παλιοί συνταξιούχοι με καταχρηστικές κρατήσεις που τους γίνονται.
Ολα όμως αυτά τα επιπλέον βάρη θα πρέπει να σταματήσουν στα τέλη του 2018 (επειδή… τέλειωσε το μνημόνιο και με βάση δικαστικές αποφάσεις) αλλά και να επιστραφούν αναδρομικά. Το 2019 δεν θα υπάρχουν ως έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα, για να συντηρούν πλεονάσματα και να θεωρείται βιώσιμο.
Για παράδειγμα, θα λείψουν τα 2 δισ. από τις παράνομες κρατήσεις στις παλιές συντάξεις (αφού θα έχουν επανυπολογιστεί και θα θεωρούνται τότε νέες). Ωστόσο αν δεν περικοπούν ταυτόχρονα οι παλιές συντάξεις, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, τα έξοδα θα παραμένουν στο ύψος τους και θα προκύψει έλλειμμα!
Καθώς οι αλχημείες έχουν τα όριά τους και τα Ταμεία θα καλούνται να επιστρέφουν και αναδρομικά στους δικαιούχους, τα σημερινά πλεονάσματα εύκολα θα μετατραπούν σε ελλείμματα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν – και έτσι ο κόφτης στις συντάξεις προβάλλει απειλητικός, καθώς απαγορεύεται να επιβαρύνουν ξανά τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της χώρας.

© Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A.
του Κωστή Πλάντζου

Advertisements

Κατηγορίες:Επικαιρότητα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s