Επικαιρότητα

Μαλάουι: Γυναίκα φύλαρχος ακύρωσε 850 γάμους ανήλικων κοριτσιών!

fylarxos

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η απόφασή της ήρθε από την αγανάκτηση της να βλέπει τα 12χρονα κορίτσια να κυκλοφορούν με μωρά στους γοφούς τους
Σε μία κίνηση που μπορεί να δείξει τον δρόμο σε πολλές χώρες, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκμετάλλευση παιδιών και κατ’ επέκταση στους παιδικούς γάμους προχώρησε η αρχηγός μίας φυλής στο Μαλάουι.
Η Τερέζα Καχινταμότο, αρχηγός της περιφέρειας Dedza του Μαλάουι, θέσπισε ένα νέο νόμο για την πρόληψη των παιδικών γάμων και τερμάτισε περίπου 850 γάμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η απόφασή της ήρθε από την αγανάκτηση της να βλέπει τα 12χρονα κορίτσια να κυκλοφορούν με μωρά στους γοφούς τους.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το 2012, περισσότερα από τα μισά κορίτσια του Μαλάουι είναι παντρεμένα πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Επιπλέον, η χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση από τις 20 χώρες που πιστεύεται ότι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γάμου παιδιών στον κόσμο.
Η Καχινταμότο προσπαθεί να το αλλάξει αυτό κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά και έκανε δυναμικό ξεκίνημα ακυρώνοντας πάνω από 850 γάμους παιδιών, στέλνοντας εκατοντάδες νέες γυναίκες πίσω στο σχολείο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και κάνοντας εκπληκτικά βήματα για την κατάργηση των τελετών καθαρισμού που απαιτούν νεαρά κορίτσια να πάνε σε κατασκηνώση… σεξουαλικής εκκίνησης.
Η επικεφαλής της φυλής δήλωσε στο Al Jazeera ότι ανέλαβε δράση κάνοντας τουλάχιστον 50 υποεπιτροπές της να υπογράψουν συμφωνία για τον τερματισμό του παιδικού γάμου στην περιοχή εξουσίας της. «Τους είπα: «Είτε σας αρέσει είτε όχι, θέλω να τερματιστούν αυτοί οι γάμοι».
Εκτός από τη συμφωνία, η Καχινταμότο έδωσε εντολή στους ηγέτες να ακυρώσουν τυχόν γάμους ανηλίκων και να στείλουν εκ νέου όλα τα κορίτσια στο σχολείο. «Δεν θέλω γάμους νέων», δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη. «Πρέπει να πάνε στο σχολείο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρεθεί στο σπίτι ή να κάνει δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου».

Advertisements

Κατηγορίες:Επικαιρότητα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s