Επικαιρότητα

Κόβουν συντάξεις χηρείας 30% – Οργή και αντιδράσεις

 

Μπορεί στην κυβέρνηση να ετοιμάζουν το «πακέτο Θεσσαλονίκη», ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι συντάξεις και το αν τελικά θα καταφέρουν να αναστείλουν ή να ματαιώσουν την προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2019 μείωση κατά 18% των συντάξεων.

Εάν αυτό δεν συμβεί όλα τα υπόλοιπα είναι κενά περιεχομένου, αφού όποιο να είναι να είναι το κοινωνικό μέρισμα, όποια να είναι η … μελλοντική μείωση του ΦΠΑ και όποιες να είναι οι κοινωνικές παροχές δεν πρόκειται να αντισταθμίσει την μεγάλη ζημιά που θα έχει γίνει για την κοινωνία αλλά και για την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το μάλλον ομιχλώδες τοπίο για την επόμενη ημέρα έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση μία καταγγελία ότι προγραμματίζονται μειώσεις των συντάξεων χηρείας και μάλιστα με λάθος τρόπο που θα επιφέρει από τον επόμενο μήνα «κούρεμα» αποδοχών που θα φτάνει ή και θα ξεπερνάει το 30%

Στον αντίποδα όλων αυτών το υπουργείο Εργασίας δείχνει να πανηγυρίζει από την υπογραφή της επέκτασης τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα επιφέρουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργός αυξήσεις μισθών. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσες θα είναι αυτές και για ποιον αριθμό εργαζομένων. Και αυτό διότι για παράδειγμα στον κλάδο των τραπεζών, είναι απίθανο να βρεθεί έστω και ένας εργαζόμενος που θα λάβει αύξηση, δεδομένου ότι στις τράπεζες δεν έπαψε ποτέ να ισχύει ουσιαστικά η συλλογική σύμβαση.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, πριν φτάσει η 1η Ιανουαρίου του 2019, ο ΕΦΚΑ τις κουρεύει προκαταβολικά και όχι μόνο επανυπολογίζει τη σύνταξη των θανόντων και την ψαλιδίζει από τώρα όχι μόνο κατά 18% που ορίζει ο νόμος αλλά κατά 30% ή και περισσότερο.

Οι υπάλληλοι έλαβαν σαφείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων να εκδίδουν τις συντάξεις χηρείας λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου έχει ήδη περικοπεί. Για το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, δηλαδή, οι συντάξεις όσων απεβίωσαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη περικοπεί πολύ πριν από το 2019, τακτική που έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο.

Advertisements

Κατηγορίες:Επικαιρότητα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s