ανάγκη της Ζωής

ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

 1.   Ο Εθελοντισμός είναι μια αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον.
  2. Ο Εθελοντισμός αποτελεί την ανώτερη εκδήλωση του ατόμου, αφού εκτείνεται πέρα από το ατομικό συμφέρον για να στηρίξει την ολότητα.
  3. Ο Εθελοντισμός είναι η ατομική έκφραση της συλλογικής συνείδησης.
  4. Ο Εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου.
  5. Ο Εθελοντής δεν κερδίζει τίποτα, εξοφλεί όμως το χρέος του προς τη Ζωή και γι’ αυτό καθίσταται ελεύθερος.
  6. Ο Εθελοντισμός είναι απόδειξη του αληθούς προς τον εαυτό μας ενδιαφέροντος.
  7. Ο Εθελοντισμός είναι μια εφαρμογή του νόμου της Ζωής μέσα στην ολότητα.
  8. Ο Εθελοντής οφείλει να κατέχει και να συνδυάζει την επιστήμη της αυτογνωσίας και την τέχνη της επικοινωνίας. Η αυτογνωσία του εξασφαλίζει τη δύναμη να προσφέρει, γιατί με αυτή γνωρίζει τα όρια του. Η επικοινωνία του επιτρέπει να ανιχνεύει την πραγματική ανάγκη, γιατί με αυτήν η καρδιά του ανοίγεται και εκτείνεται για να συναντήσει τις άλλες καρδιές.
  9. Ο Εθελοντής είναι δωρητής ελπίδας για ζωή και εγγυητής της πίστης προς τον άνθρωπο.
  10. Ο Εθελοντής θα συναντήσει και την απόρριψη και την αναγνώριση των θεατών της ζωής. Ας μη βασίζεται εκεί, αλλά ας αντλεί από μέσα του τη γνώση και την ικανότητα να βοηθά όπου χρειάζεται, όσο χρειάζεται και όταν χρειάζεται.
  11. Ο Εθελοντισμός είναι η φυσική και πηγαία θέληση της προσφοράς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, που δεν στερεύει παρά μόνο από τις δυστυχίες και από τον εγωισμό.
  12. Ο Εθελοντής δεν αυτοπροβάλλεται γιατί δεν αντλεί την έμπνευση και τη δύναμή του από την κοινή γνώμη. Το ίδιο του το έργο, του παρέχει τη γνώση και την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει.
  13. Η αυτοπροβολή και η δόξα είναι οι συμπληγάδες που συντρίβουν τη γνησιότητα του Εθελοντισμού μέσα στον Εθελοντή.
  14. Η Ελπίδα και η πίστη στη Ζωή δεν αγοράζονται, ούτε και πουλιούνται. Χαρίζονται!
  15. Ο Εθελοντής μιλά για το έργο του, και όχι για τον εαυτό του, μόνο όσο, όπως και όποτε χρειάζεται για να ξυπνήσει μέσα στους άλλους την ανάμνηση του υπέρτατου καθήκοντος της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.
  16. Ο Ερασιτέχνης ζει με τον έρωτα του, με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, και με αυτό τον τρόπο ικανοποιεί μια δική του ανάγκη. Ο Επαγγελματίας ζει με την συνέπεια της εργασίας του, χρήσιμης στους άλλους, και με αυτό τον τρόπο ικανοποιεί μια ανάγκη, δική του και των άλλων. Ο Εθελοντής ζει με τον έρωτα και την συνέπεια της προσφοράς του και με τον τρόπο υπηρετεί και ικανοποιεί μια ανώτερη συλλογική ανάγκη, πέρα από κάθε ατομικό ενδιαφέρον ή συμφέρον.
  17. Ο εθελοντισμός είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων.
  18. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.
  19. Ο Εθελοντισμός είναι η κινητοποίηση των δυνάμεων της Ζωής και της συνοχής μιας κοινωνίας, είναι ο δείκτης της υγείας και της ισορροπίας του κοινωνικού σώματος (της ολότητας).
  20. Η απαγόρευση και ο ενθουσιασμός είναι οι δύο εχθροί του Εθελοντή.
  21. Ο Εθελοντισμός θεραπεύει κάθε πραγματική ανάγκη μεγάλη ή μικρή . Η μεγάλη ανάγκη είναι η μικρή ανάγκη, που μεγάλωσε μέσα στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία.
  22. Σαν το γάλα της μάνας, ο εθελοντισμός ξεπηδάει όπου η ζωή καλεί σε βοήθεια.
  23. Ο Εθελοντισμός είναι Δικαίωμα και Καθήκον κάθε ανθρώπου.
  24. Η ανωνυμία είναι το όνομα του Εθελοντή, όνομα τρανό που τον κάνει ξακουστό μέσα στο βασίλειο του Θεού.
  25. Ο Εθελοντής είναι συνεργάτης της ζωής, γιατί ο πρώτος και μέγας Εθελοντής είναι η ίδια η Ζωή, που χαρίζεται χωρίς όρια και χωρίς διάκριση.
  26. Ο Εθελοντής εξισορροπεί την ανάγκη με την ελευθερία, το σεβασμό με τη βοήθεια, την ελευθερία, το σεβασμό με τη βοήθεια, τη σιωπή με τη φωνή.
  27. Ο Εθελοντής δεν χρεώνει ούτε και υποχρεώνει ποτέ κανέναν.
  28. Ο Εθελοντισμός, ως ελεύθερη απόφαση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχεία. Μια συμμαχία, όμως εθελοντών πολλαπλασιάζει τη δύναμή τους, τόσο, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και τη μοίρα των ανθρώπων.
  29. Εθελοντισμός σημαίνει: Προστρέχω στην ανάγκη της Ζωής για να της δώσω πίσω κάτι από εκείνα που η Ίδια μου έδωσε, ακριβώς γι αυτή την περίπτωση!
  30. Ο Εθελοντής δεν προσφέρει από το περίσσευμα ούτε από το υστέρημα του. Γνωρίζει ότι τίποτε δεν είναι δικό του και όταν κάτι χρειάζεται, σπεύδει να το βρει για να το προσφέρει, είτε το έχει είτε δεν το έχει.
  31. Είναι άλλο το να προσφέρεις ότι έχεις και κάτι άλλο να προσφέρεις ότι είσαι. Το πρώτο, κάπου και κάποτε τελειώνει, το δεύτερο είναι πηγή ανεξάντλητη που μπορεί να γεννά, κάθε φορά, ότι χρειάζεται για να προσφέρει.
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s